Oosterse wijsheid & Westers inzicht – Qigong en meer!

Totale ontspanning, opladen en opruimen en jezelf beter leren kennen?

Deze workshop (3- of 4-daagse) is een heuse reis; door de oefeningen, de groep en begeleiding word je geraakt en gedragen, gezien en gehoord. 
De basis van deze workshop is Chi Neng Qigong, hiermee laten we de levensenergie weer stromen en het zal je verbazen hoe gemakkelijk dat gaat wanneer we deze effectieve oefeningen met een groep doen. Familie opstellingen zetten we zo nodig in voor hardnekkige patronen of blokkades en je zal merken dat door de zachte kracht van Chi Neng en de liefdevolle blik van opstellingen je snel tot de kern komt. De combinatie van deze twee werkvormen blijkt telkens weer zo bijzonder, zij dragen en versterken elkaar waardoor processen versnellen en inzichten zich aandienen. Dans en wat ondersteunend lichaamswerk maken het weekend compleet en een feest!

Wat is Chi Neng Qigong?

Chi Neng Qigong is een Chinese bewegingsleer en wordt ook wel Chinese yoga genoemd.
Het is bekend en geliefd over de hele wereld vanwege de eenvoud en het krachtige effect op je fysieke en mentale gezondheid. CNQG is door de Chinese overheid erkend als meest helende en effectieve Qigong vorm. Dit komt omdat de meest werkzame stukjes uit verschillende vormen bij elkaar zijn gebracht en ontdaan van alle franje. Dit is merkbaar; de oefeningen zijn gemakkelijk te leren, sierlijk en hebben een krachtig effect op je levensenergie. Het is mindfulness, Chinese yoga en fitness in één.

Beleving

Tijdens de workshop kan ik je door mijn trainingservaring al snel meenemen de diepte in en naar de essentie van de bewegingsvorm. Hierdoor kun je de focus verleggen van de uitvoering naar de beleving van de oefening en je overgeven aan de sterke uitwerking. 
Het uitvoeren in een groep versterkt dit effect enorm. Je doet de oefeningen voor jezelf en op je eigen niveau, maar de verbinding met de groep ontstaat in het veld. CNQG brengt de vibratie omhoog, er ontstaat al snel een veilige en open sfeer waarin alles er mag zijn en niets weg hoeft.

Het onbewuste

Wanneer de Qi (vrij vertaald: levensenergie) beter door je lichaam gaat stromen is het eerste wat je merkt meestal een vitaler, opgewekter en opener gevoel. Je denken wordt rustiger en je lichaam krachtiger. Omdat de Qi weer gaat stromen kom je blokkades tegen en dit kan op allerlei niveaus zijn; fysiek, emotioneel, mentaal en sociaal. Wat je had weggestopt of nog niet aan wilde kijken komt nu zonder veel moeite boven drijven, soms is dat voldoende en worden kleine gezondheidsklachten of emotionele hindernissen vanzelf opgelost. Andere blokkades hebben meer aandacht nodig en binnen de bedding van de groep kunnen we hier op een liefdevolle manier naar kijken en zo nodig uitwerken. 
Als dat wat je normaal (onbewust) verborgen houdt naar buiten mag komen en dan begripvol wordt ontvangen door anderen dan is er heling en heel-wording. Dit geeft ruimte en innerlijke rust.

Innerlijke rust

Innerlijke rust ontstaat niet als we al onze doelen hebben bereikt of wanneer alle lijstjes zijn afgewerkt. Innerlijke rust is alleen te verkrijgen door aanwezig te kunnen zijn met wat er is. Dit vinden we vaak moeilijk omdat we bang zijn voor onprettige gevoelens. De oefeningen helpen enorm om te leren deze gevoelens toe te laten. Dat is de kracht van de Oosterse wijsheid, echter, wanneer een Westerling een Oosterse levensfilosofie of bewegingsvorm gaat beoefenen zie ik vaak het volgende gebeuren: De blik raakt gericht op sereniteit en verlichting terwijl onderhuids alles bij het oude blijft (escapisme).

Oosterse wijsheid & Westers inzicht

Dit heeft te maken met onze verschillende achtergronden; in het Oosten is het onbewuste en ongrijpbare een vast gegeven en speelt een grote rol terwijl de dagelijkse beslommeringen waar wij ons de hele dag druk over maken van oudsher wordt gezien als het tijdelijke, waar minder waarde aan wordt gehecht. In het Westen richten we ons volledig op het rationele, de dagelijkse zichtbaarheid en speelt het onbewuste geen of nauwelijks een rol. In het Oosten wordt extraversie afgeleerd als kind en is introversie een deugd. In het Westen worden introverte kinderen/mensen op assertiviteitstraining gestuurd en is extraversie voorwaarde voor een succesvol bestaan.
Deze totaal verschillende uitgangspunten maken dat een Westerling vaak in de valkuil terecht komt van het willen bereiken van een extern doel (bv. verlichting) zonder aanwezig te kunnen zijn met alle verstrikkingen van het onbewuste. De opzet van deze workshop is dan ook om te genieten van de enorme voordelen van de Oosterse wijsheid en tegelijkertijd de Westerse realiteit meenemen en Westerse inzichten inzetten om uit het escapisme te blijven.
We leren onze gedachten te observeren en daarmee je eigen gedrag. Pas dan kan je werkelijk verantwoording  nemen en iets in je leven veranderen. Anders blijf je ‘slaaf’ van je kind-patronen.
De volheid van het leven voelen is een enorme verrijking. Het wil niet zeggen dat er geen verdriet of lijden meer is maar je kan dit lijden ervaren en zien voor wat het is. Dit geeft gemoedsrust, wijsheid en kalmte.

Werkvormen:

Chi Neng Qigong, systemisch werk / familie-opstellingen, de kracht van de groep, bio energetica.

Datums

Oosterse wijsheid & Westers inzicht
19 mrt 2021 - 11:00 tot 21 mrt 2021 - 17:00

Trainer(s)

Dimphy van Alphen

Prijs: 
€  427,25

incl. € 202,25 verblijf

Datums

Oosterse wijsheid & Westers inzicht
4 nov 2021 - 11:00 tot 7 nov 2021 - 17:00

Trainer(s)

Dimphy van Alphen

Prijs: 
€  620,00

incl. € 292,65 verblijf

Trainers

Dimphy van Alphen

Dimphy van Alphen

Ik heb een groot deel van mijn leven gezocht, eerst als verpleegkundige in het ziekenhuis, stervensbegeleiding, (jeugd)gevangenis, het vluchtelingenwerk, als leraar verpleegkunde en ook in Amerika

Ervaringen van anderen

Ik heb deelgenomen aan deze fantastisch warme , intense, verbindende cursus. Daar voelde ik een thuiskomen, zoals thuiskomen echt hoort te zijn. Wonderbaarlijk fijn om de kracht van Chi Neng Qigong te ervaren, de energie van familieopstellingen te voelen en even samen in drie dagen een volledig respectvolle wereld in liefde en samenhang neer te zetten. Al dit waardevolle neem ik mee naar buiten. Dank je wel Dimphy, nogmaals, voor de prachtige manier hoe jij dit samen met assistenten in de wereld zet!❤️❤️❤️ (maart 2020)
Ja, wat moet je daar nog aan toevoegen. Ik heb intens genoten van deze 3 dagen waarin ieder zichzelf kon en mocht zijn. Deze keer heb ik ook mogen ervaren hoe het is om te assisteren bij deze mooie workshop... Het was geweldig. Ik geniet nog na van de chi neng qigong oefeningen en familie-opstellingen. Ik blijf me verbazen over de uitwerking. Bedankt lieve vrouwen dat ik de zachtheid in mezelf heb teruggevonden. ❤❤❤ (maart 2020)
Dimphy, Het was een geweldig weekend. Ik had bedacht om me wat op de achtergrond te houden, maar omdat het qi-veld zo mooi, zacht en alles-begrijpend was, ben ik er toch diep ingegaan. Dit weekend heeft me een groot inzicht gegeven die ver verborgen was. Ik begreep ineens alles. De inzichten volgden de ene na de ander als vanzelf. Wat een mooie kennis breng je over! Dank je lieve Dimphy. En ik vond het heel fijn om de ochtenden te mogen beginnen. (maart 2020)
Wat een bijzonder weekend, ook ik heb zó genoten. Samen in onze bubble, quarantaine vol liefde, zachtheid en compassie. Bedankt iedereen ♥️. En voor het gevoel van verbondenheid dat ik graag mee naar huis neem. En hier oproep als ik het nodig heb. Dankjewel Dimphy voor je mooie gesproken Chi Neng oefeningen, die zorgen voor een sterk Qi-veld en tot de mooiste opstellingen leiden. Fantastisch zoals je deze opstellingen doet ♥️. Superfijn dat ik erbij mocht zijn, gewoon als mezelf. (maart 2020)
Lieve Dimphy, Lieselotte, Jacqueline, Jette en Berdy, Het is nu al de zesde keer dat ik een Chineng Qigong workshop van Dimphy meemaak. Dit keer was het een 3-daagse i.p.v. een 4-daagse. En ook deze keer was het weer in één woord “GEWELDIG”. De combinatie van de Chineng Qigong oefeningen waarin ik enerzijds tot rust kom en anderzijds de energie voel stromen met alles wat er is. Daarbij de familieopstellingen en het bewegen (lichaamswerk) zijn een geweldige combinatie. De manier waarop Dimphy de groep leidt, maakt dat ik me meteen veilig voel en ook voel dat alles wat er is, er ook mag zijn en gezien mag worden. De eenvoud en de humor die Dimphy en Lieselotte hebben, maakt het weer speels en licht. Ben ook elke keer weer verbaasd over hoe deskundig Dimphy, niet alleen in de Chineng Qigong oefeningen, is maar ook in het begeleiden van de familie-opstellingen. Hoe de ene familie-opstelling vloeiend overging in de andere en ze ook meteen oppikte wat er gezien mocht worden, wat tevoorschijn mocht komen, terwijl ik dit zelf nog niet eens in de gaten had, dat er wat speelde. Heel knap. Ook de lessen van Lieselotte elke ochtend zijn een feest, heel rustig, ontspannend en deskundig begint ze de ochtend lessen Chineng Qigong, zodat je dag goed kunt beginnen. En mede door de aanwezigheid van de assistentes voel je ook dat er ruimte is en voldoende bedding, zodat je je gedragen en veilig voelt, wat oh zo belangrijk is. Kijk dan ook terug op een prachtige workshop, dankbaar dat ik erbij was en had geen betere voorbereiding op dat wat ons nu allemaal gebeurd, kunnen zijn. Liefs, Carla (maart 2020)
Ik ben zo blij dat ik de stap durfde zetten om te komen. Ik belandde in een warme, veilige groep met veel openheid, geborgenheid, warmte! Het deed zo goed om gewoon te mogen zijn, niets te moeten. Gewoon opladen tussen geweldige mensen. We moesten wel uit die veilige cocon, maar ik neem heel veel innerlijke rust en tevredenheid mee. Alles vloeide zo mooi in elkaar! Dank jullie wel Dimphy, Lieselotte, de assistentes de groep voor deze bijzondere ervaring. ♥️
Ook ik heb genoten van hoe Dimphy en Lieselotte ons liefdevol en deskundig meenamen in de Chineng Qigong wereld. Daardoor ontstond een krachtig veld waarin opstellingen een mooie plaats kregen. Dankbaar dat wij zo onze lichtenergie nog samen konden versterken! (maart 2020)
Qi in het kwadraat! Maart 2020, een weekend ‘Oosterse wijsheid & Westers inzicht – Qigong en meer’, bij Cursuscentrum De Schans in België, onder leiding van Dimphy: het was SUPER!!! En onbeschrijflijk, omdat ik het met alleen woorden niet kan vatten. En dat voor een tekstschrijver. Een groep vrouwen, voor mij allemaal onbekenden, komen in verbinding op een niveau dat je zelden ergens vindt. Natuurlijk verbindt Chi Neng Qigong ons, we trainen hard en dat voelt heel goed. Maar er is meer. Alle emoties mogen er zijn, de mooie en fijne, vreugde en blijdschap. Maar ook boosheid, verwarring, teleurstelling, frustratie en verdriet. Het is positiviteit in al z’n vormen: ik snap nu wat dat betekent. Dat het helemaal niet gaat om alleen ‘love and peace’, een staat van verlichting of totale sereniteit. Op een natuurlijke, kundige manier leidt Dimphy de groep door de dag heen, met oog voor ons allen en gevoel voor wat nodig is op dat moment. Haar humor zorgt voor de nodige lucht en laat me lachen, heerlijk relativerend. Ook voor dat stemmetje in mijn hoofd dat zegt ‘wat ben je nou eigenlijk allemaal aan het doen’: Dimphy geeft het de ruimte, benoemt het, waardoor het steeds zachter klinkt. Natuurlijk zijn daar nog mijn uitdagingen, maar ik begrijp ze beter door de uitleg, aanmoediging en steun van Dimphy, met in haar kielzog Lieselotte, Jette, Jacqueline en Berdie. Het gevoel dat ik IK mag zijn, is zo fijn. Als Dimphy vertelt over de Oosterse levensstijl toegepast in onze Westerse wereld, lijkt het allemaal zo logisch, maar ik had het zelf nooit zo kunnen bedenken. Het weekend was verhelderend, waardevol, troostrijk, bevrijdend, inspirerend: dit allemaal, maar het dekt de lading niet. Ik wil daarom iedereen zeggen: ga het gewoon zelf beleven, dan zul je begrijpen wat ik bedoel. Heel veel liefs, Jennie (maart 2020)
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.