Blog – Slachtoffers die daders worden

Geschreven door Olivier Winants, trainer Verbindende Communicatie

Het is de kerndynamiek achter elke vicieuze cyclus van geweld. Het is het mechanisme dat transgenerationeel trauma mogelijk maakt. Niet genomen pijn duwt ons intern slachtofferschap extern de buitenwereld op. Door onze eigen verschroeiende pijn en machteloosheid te weren, worden we steevast daders van andermans lijden. Het is natuurwet.

Pijn alchemiseer je of je geeft het door. Dat zijn de enige twee basiskeuzes. Je kan het pas alchemiseren als je het vol weer terug naar binnen neemt. Daarom is alle Pijn-bypassing - of het nu relationeel (co-dependentie), door middel van zelfredzaamheid of via spirituele omzeiling loopt - per definitie een doorgeven van Pijn. Bypassing is ook een vorm van geweld. Energie gaat in dit universum niet verloren, dus wat je omzeilt komt steevast ergens anders terecht - en niet in het minst bij die tere wezentjes die hun jonge kinderhart nog vol open hebben.

Hoe speur ik mijn pijn op? Kijk naar waar er lijden, geweld of conflict is in je leven. Geweld en lijden zijn naar-buiten-geduwde pijn. Door 'reverse engineering' kan je via het lijden of het conflict weer bij de oerwonde komen. Dat vraagt om een loepzuivere integriteit en een diepe zachtmoedigheid. Aankijken wat je het allerliefst tien meter ondergronds begraaft is een ware heldendaad. Nog moediger - moed is een faculteit van het Hart - is om onze Pijn vervolgens met onze eigen Liefde te omsluiten. Zoals elke horrorfilm toont, bestaan monsters enkel doordat we ze in de schaduw laten en niet bij naam bestaansrecht geven.

Pijnvermijding is de snelweg naar daderschap. Dat zie je micro maar ook macro. Hele oorlogen worden uitgevochten om die zielsverschroeiende machteloosheid van niet-vol-genomen slachtofferschap niet te voelen. Daarom is traumawerk de koninklijke route naar werkelijke blijvende vrede. Enkel in het intern alchemisch helingsproces, waar Pijn met Liefde teder samensmelt, ligt het zaadje besloten van duurzame externe vrede. Wat we binnenin niet bij elkaar krijgen, zullen we nooit buiten ons bewerkstelligen. De lijn tussen geweld en vrede loopt dwars door ieders Hart.

Blog_Slachtoffers-worden-daders_Olivier-Winants_Shiva-Shakti_DomeinCursuscentrumde Schans

Je kan Olivier volgen op Linkedin, waar hij meer mooie uiteenzettingen heeft geschreven.


Olivier geeft de volgende cursus op Domein de Schans: Verbindende Communicatie 3-daagse